Recept na BLOGu
jedlá soda
slunečnicový a olivový olej
sušená levandule
levandulová silice
voda nebo odvar z bylin
Zhruba 150 g Marseilleského mýdla nahrubo nastrouhám a rozpustím v 1 l
horké vody či bylinkovém odvaru, míchám, dokud se mýdlo nerozpustí.
Přidám 2 lžíce jedlé sody a po lžíci slunečnicového a olivového oleje a
opět promíchám. Hmota už začíná houstnou a rosolovatět.
Pokud chci "obyčejné" mýdlo, na dno nádobek, kde bude mýdlo tuhnout, nasypu na ozdobu sušenou levanduli, část mohu vmíchat přímo do hmoty. Těsně ke konci míchání přikápnu levandulovou silici (10-20 kapek) a mýdlo rozliji do připravených forem. Dá se použít jakákoli pružná forma či kelímek, dobře poslouží i ustřižená krabice od mléka...
Pokud chci "obyčejné" mýdlo, na dno nádobek, kde bude mýdlo tuhnout, nasypu na ozdobu sušenou levanduli, část mohu vmíchat přímo do hmoty. Těsně ke konci míchání přikápnu levandulovou silici (10-20 kapek) a mýdlo rozliji do připravených forem. Dá se použít jakákoli pružná forma či kelímek, dobře poslouží i ustřižená krabice od mléka...
Postupuji stejně jako v předchozím případě, jen mýdlovou hmotu postupně
našlehávám tyčovým mixérem. Šlehám opakovaně, dokud není hmota nadýchaná
a odlehčená.
Jestliže chci mýdlo hutnější, nešlehám do úplného vychladnutí a ztuhnutí, ale ještě částečně tekutou hmotu přemístím do formiček, kde bude tuhnout. Protože je mýdlo opravdu delikátní konzistence, při vyjímání z formiček je potřeba pracovat velmi jemně.
Jestliže chci mýdlo hutnější, nešlehám do úplného vychladnutí a ztuhnutí, ale ještě částečně tekutou hmotu přemístím do formiček, kde bude tuhnout. Protože je mýdlo opravdu delikátní konzistence, při vyjímání z formiček je potřeba pracovat velmi jemně.
Mýdlová pěna
Nádoba o objemu 3 l
150 g strouhaného nejlépe marseilského mýdla
1 l odvaru z hrsti měsíčku a heřmánku (nebo byliny dle volby)
2 lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
silice
Bylinky vaříme ve vodě pět minut, necháme dalších pět minut stát a pak
scedíme. Mýdlo
smícháme s polovinou horkého odvaru a tyčovým mixérem zcela rozmixujeme.
Směs bude tekutá a bude pěnit. Necháme ji chladnout, bude postupně
tuhnout. Pomalu ji dořeďujeme, vmícháme sodu a mixujeme nebo šleháme do
úplného vychlazení. Je ale třeba
opravdu šlehat tak dlouho, dokud pěna nevystydne a nebude celý objem
mýdla
zpěněný. Pak přidáme tak 15 kapek oblíbené
silice a naposledy prošleháme. Hodně nám to mixováním nabude (tak 5x).
Konzistence by měla být asi jako ušlehaná šlehačka nebo pěna na holení
:). Bude vás to svádět nechat to prostě ztuhnout do gelu, proč se s tím
taky trápit, ale tento gel prostě nefunguje. Asi je v tom fyzika nebo
co, prostě vlasy si s ním neumyjete.
Také je
lepší mít hlavní objem pěny v lednici, protože pokud je mýdlo bez
konzervantů, žlukne.
Děkuji za sdílení, jsem ráda, že jsem mohla posloužit jako inspirační zdroj :). Doufám, že se mýdlo i syrečková pomazánka podařila. ♥ Jitka
OdpovědětVymazat