pondělí 10. srpna 2015

Šlehané mýdlo - mýdlová pěna, recepty moje inspirace

Šlehané mýdlo  - neustálá insprace....

Recept na BLOGu
Marseilleské mýdlo
jedlá soda
slunečnicový  a olivový olej
sušená levandule
levandulová silice
voda nebo odvar z bylin

Zhruba 150 g Marseilleského mýdla nahrubo nastrouhám a rozpustím v 1 l  horké vody či bylinkovém odvaru, míchám, dokud se mýdlo nerozpustí. Přidám  2 lžíce jedlé sody a po lžíci slunečnicového a olivového oleje a opět promíchám. Hmota už začíná houstnou a rosolovatět.

Pokud chci "obyčejné" mýdlo, na dno nádobek, kde bude mýdlo tuhnout, nasypu na ozdobu sušenou levanduli, část mohu vmíchat přímo do hmoty. Těsně ke konci míchání přikápnu levandulovou silici (10-20 kapek) a mýdlo rozliji do připravených forem. Dá se použít jakákoli pružná forma či kelímek, dobře poslouží i ustřižená krabice od mléka...
Postupuji stejně jako v předchozím případě, jen mýdlovou hmotu postupně našlehávám tyčovým mixérem. Šlehám opakovaně, dokud není hmota nadýchaná a odlehčená.

Jestliže chci mýdlo hutnější, nešlehám do úplného vychladnutí a ztuhnutí, ale ještě částečně tekutou hmotu přemístím do formiček, kde bude tuhnout. Protože je mýdlo opravdu delikátní konzistence, při vyjímání z formiček je potřeba pracovat velmi jemně.
 mj - ukládám si tento ODKAZ :-)

Mýdlová pěna

Nádoba o objemu 3 l
150 g strouhaného nejlépe marseilského mýdla
1 l odvaru z hrsti měsíčku a heřmánku (nebo byliny dle volby)
2 lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
silice


Bylinky vaříme ve vodě pět minut, necháme dalších pět minut stát a pak scedíme. Mýdlo smícháme s polovinou horkého odvaru a tyčovým mixérem zcela rozmixujeme. Směs bude tekutá a bude pěnit. Necháme ji chladnout, bude postupně tuhnout. Pomalu ji dořeďujeme, vmícháme sodu a mixujeme nebo šleháme do úplného vychlazení. Je ale třeba opravdu šlehat tak dlouho, dokud pěna nevystydne a nebude celý objem mýdla zpěněný. Pak přidáme tak 15 kapek oblíbené silice a naposledy prošleháme. Hodně nám to mixováním nabude (tak 5x). Konzistence by měla být asi jako ušlehaná šlehačka nebo pěna na holení :). Bude vás to svádět nechat to prostě ztuhnout do gelu, proč se s tím taky trápit, ale tento gel prostě nefunguje. Asi je v tom fyzika nebo co, prostě vlasy si s ním neumyjete. 
Také je lepší mít hlavní objem pěny v lednici, protože pokud je mýdlo bez konzervantů, žlukne. 

1 komentář:

  1. Děkuji za sdílení, jsem ráda, že jsem mohla posloužit jako inspirační zdroj :). Doufám, že se mýdlo i syrečková pomazánka podařila. ♥ Jitka

    OdpovědětVymazat