čtvrtek 18. října 2018

Šulánky s mákem

Šulánky s mákem

Taková ta klasika. Někdo miluje, někdo nemusí a zde je recept:)

Bramborové těsto:
Základ jsou brambory. doporučuje se uvařit si je den předem. Uvařené brambory střední velikost cca. 4 ks - 6 ks max :-) nastrouháme na malém struhadle. Přidáme hrst hrubé nebo polohrubé mouky a větší hrst dětské krupičky. Někdo přidá celé vejce, někdo nepřidává. A špetku soli. Vše smícháme a uhněteme. Pokud těsto lepí, přidáváme mouku. Zda je těsto správné konzistence, poznáme tak, že do něj píchneme prstem a pokud pruží a vrátí se zpět, je ok :)
Pak můžeme tvarovat šulánky a vhazovat do vroucí vody. Padnou ke dnu, jakmile vyplavou. Vaříme cca. 5-10 minut dle velikosti šulánků.

Zvlášť si smícháme mletý cukr s mletým mákem. Rozpustíme si máslo.
Hotové šulánky dáme na talíř, zasypeme sypkou směsí cukru a máku a zalejeme rozpuštěným máslem.

Těsto můžeme použít i na bramborové knedlíky. Vaříme je ale déle cca. 15-20minut. Nebo také na bramborové placky dělané přímo na kameni, plotýnce - ty po opečení z obou stran potřeme rozpustěným máslem, naplníme sypkou směsí a zamotáme.

Tipy na dárečky vánoční, narozeninové i jen tak pro radost
www.,jehacko.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat